COMUNICAT DE PRESA APIA BOTOSANI, 8 octombrie 2010 - In atentia crescatorilor de bovine

COMUNICAT DE PRESA APIA BOTOSANI, 8 octombrie 2010 - In atentia crescatorilor de bovine Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, în perioada 01 – 30 octombrie 2010, crescătorii de bovine, atât persoane fizice cât şi juridice, pot solicita Plata Naţionala Directă Complementară pentru sectorul zootehnie.Pentru a beneficia de prima pe exploataţie pentru bovine, producătorul trebuie să îndeplinească...

»Citeste tot articolul

Stiri

De ce se importă carne de porc în România?

Autor: Doru P 
Publicat: 23-06-2010
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (1)   Vizualizari (4502)  

De ce se importă carne de porc în România?

România a devenit, în ultimii ani, un importator net de carne de porc, în condiţiile în care carnea românească acoperă doar 30 la sută din necesarul de consum, iar, ca un paradox, numărul crescătorilor de porci continuă să scadă!

Primul argument în favoarea importului este preţul mai mic al carcasei, al pieselor şi al cărnii de lucru, care poate fi explicat prin faptul că producătorii din ţările exportatoare beneficiază de o subvenţionare „ascunsă” a industriei de creştere a porcului, precum şi de o subvenţie dublă/ha de cultură (furaje mai ieftine şi cost de producţie mai mic),  dar şi printr-o eficienţă mai ridicată a procesului de producţie.

O altă explicaţie a preferinţei pentru importul de carne de porc ar fi orientarea procesatorilor autohtoni către piaţa de export. În cazul României, din cauza restricţiilor impuse la exportul cărnii de porc autohtone din considerente legate de pesta porcină, această piaţă este accesibilă numai pentru mezelurile produse în sistem „lohn”, adică produse din carcase importate din rândul altor state comunitare şi procesate aici.

Pentru a beneficia de o trasabilitate (parcursul carcaselor pentru transformarea în mezeluri) mulţi procesatori au renunţat de tot şi fără echivoc la achiziţia de carne românească.

Efectivele noastre scad continuu

Populaţia de porcine a scăzut de la un efectiv de 12 milioane în anul 1996 la 5,6 milioane, în prezent, din care 2,8 milioane capete se cresc în gospodăriile populaţiei. Scăderea numărului de animale în sistemul intensiv de creştere este cauzat de mai mulţi factori, printre care: eficienţa scăzută, neîndeplinirea planului de conformare privind respectarea condiţiilor de mediu, importul masiv de purcei şi, mai nou, lipsa subvenţionării industriei.

În gospodăriile populaţiei, numărul de porci s-a redus cu aproximativ 45 la sută în 2009, faţă de 2007, şi aceasta din cauza restricţiilor de ordin sanitar-veterinar privind creşterea, comercializarea şi abatorizarea animalelor. Aici trebuie să luăm în calcul şi faptul că populaţia ce locuieşte în mediul rural urmează o curbă descendentă acută.

În ceea ce priveşte sacrificarea, în luna ianuarie a anului curent s-au abatorizat 285.000 de porci, din care doar 54 la sută în unităţi industriale specializate.
Prin urmare, putem concluziona că atunci când necesarul de consum este de aproximativ 12 milioane de porci anual, este clar că marii procesatori sunt nevoiţi să importe.

Industria de procesare autohtonă ia avânt

De observat este că din totalul cărnii importate, procentul de mezeluri este extrem de redus (limitat numai la specialităţi), iar diferenţa covârşitoare a importurilor este reprezentată de carcasă, piese şi carne de lucru, ceea ce indică o dezvoltare puternică a industriei de procesare autohtonă, capabilă să acopere cerinţele pieţei româneşti de consum, însă care are nevoie să fie alimentată cu materie primă.

Cum marii procesatori români nu deţin ferme proprii sau, dacă deţin, proporţia materiei prime provenite din aceste ferme are o pondere redusă în economia afacerii, producătorii români, pentru a-i atrage, trebuie să fie în măsură să ofere constanţă în calitate şi cantitate, precum şi un preţ competitiv.

NU SE ÎNCURAJEAZĂ CONSUMUL!

Importul masiv de carne este explicat şi de lipsa unei contraofensive substanţiale şi susţinute care să recomande consumul cărnii produse în România. Carnea autohtonă este mult mai proaspătă şi mai puţin expusă contaminării, datorită unui traseu mult mai scurt de la producător la consumator şi are o compoziţie certă, deoarece animalele sunt furajate exclusiv cu hrană de origine vegetală (cereale), hormonii de creştere ori proteina animală fiind interzise.

Încurajarea consumului de carne românească are şi caracter social, favorizând crearea şi menţinerea de locuri de muncă.

Cătălin LĂPUŞTE - revista-ferma.ro
 

«Inapoi«

COMENTARII

  1. dany
    2010-12-29 01:24
    Raspunde
    1.

    agricultura in romania are nevoie de finantare masiva si pana va ajunge la nivelul celorlalte tari de la UE are nevoie de mana de lucru.e adevarat ca produsele din RO nu sunt adulterate cu alte substante dar e adevarat ca nu poate vinde produsele la un pret mic pe motive ca nu ar avea nici un beneficiu si totul costa bani.fara beneficii nu se misca nimic in nici un loc.

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.