Nicolae Iorga

Nicolae Iorga Nicolae Iorga (n. 17 ianuarie 1871, Botoşani - d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judeţul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român de origine aromână.

»Citeste tot articolul

Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale

Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca masurile ce vor fi luate nu au legatura cu cresterea taxelor, ci in schimb cu micsorarea pensiilor si a salariilor bugetarilor.

»Citeste tot articolul

Personalitati

CORNELIU IAŢU, din Miorcani : "Mă gândesc la Iorga, la Eminescu, conjudeţenii mei. Simt că sunt la mine acasă"

Autor:  
Publicat: 20-06-2011
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (3)   Vizualizari (8223)  

CORNELIU IAŢU, din Miorcani :

Corneliu Iaţu, născut pe 9 decembrie 1964 la Miorcani, judeţul Botoşani, este unul dintre miile de absolvenţi pe care Colegiul Naţional "A.T.Laurian" i-a "predat" universităţilor ţării, şi nu numai, şi care face cinste şcolii botoşănene.

Drumul lui Corneliu Iaţu a început la Universitatea "Al.I.Cuza" Iaşi, unde a urmat cursurile Facultăţii de Biologie-Geografie-Geologie, specializarea Geografie-limba şi literatura franceză, la Facultatea de Geografie şi Geologie obţinând, în 2000, titlul de doctor în geografie.

"Nu ştiam mare lucru din Iaşi, eram un străin pierdut printre atâtea alte mii de străini care doreau să fie adoptaţi de Iaşi pentru cel puţin patru ani de zile. Cerul mă apăsa pe umerii firavi de tânăr absolvent de liceu. Emoţia mi se strecura în fiecare pas şovăielnic care se îndrepta spre statuia lui Cuza. Mă îndrept spre bulevardul care mi-a deschis drumul în viaţă. Acum se numeşte Carol I. Atunci era Copou. Ajung în dreptul Universităţii. Am o revelaţie. Vreau să fug. Este prea mare şi eu sunt prea mic. Ezit. Chipuri de oameni se perindă prin faţa unor priviri prea rătăcitoare. Observ oamenii. Sunt studenţi. Îmi mai vine inima la loc. Pot să mai fac doar câţiva paşi. Intru în Panteonul învăţământului românesc. Mă gândesc la Iorga, la Eminescu, conjudeţenii mei. Simt că sunt la mine acasă. Din acel moment m-am simţit doar acasă", mărturiseşte profesorul Corneliu Iaţu.

În 1990 s-a întors în Botoşani, la vechiul său liceu, însă de data aceasta ca profesor, unde rămâne doar câteva luni, pentru ca apoi să urmeze o consecventă carieră universitară, mai întâi la Suceava, ca profesor la Universitatea "Ştefan cel Mare", Facultatea de Istorie şi Geografie, ca preparator, apoi ca asistent.

În 1996 intră în sistemul universitar ieşean, la Universitatea "Al.I.Cuza", Facultatea de Geografie şi Geologie, Catedra de Geografie parcurgând de asemenea toate treptele, de la asitent la lector, conferenţiar şi apoi profesor, la Catedra de Geografie Umană şi Regională şi din 2006 la Departamentul de Geografie, unde ocupă şi funcţia de director.

În anul 2006 publică volumul Démographie et géographie du travail en Roumanie post-décembriste, Ed. Sedcom Libris, Iaşi, dar semnează numeroase alte lucrări, în colaborare.

Publică articole şi studii în reviste de specialitate de circulaţie internaţională recunoscute sau în reviste din ţară recunoscute de CNCSIS, printre care "Regimul precipitaţiilor în Valea Jijiei", Lucrările Seminarului geografic "Dimitrie Cantemir", nr.10, 1990, Iaşi, "Timpul în geografia umană"; Lucrările Simpozionului naţional de filosofie şi de ştiinţe umane, 1992, Suceava; "Consideraţii de analiză spaţială electorală prin prisma alegerilor legislative pentru Camera Deputaţilor (1992-2000)", în volumul "Statistica în cercetarea economico-socială", Editura Junimea, Iaşi, "La géographie du chômage en Roumanie post communiste, în Moldova. Populaţia, forţa de muncă şi aşezările umane în tranziţie", Ed. Corson, Iaşi.

Corneliu Iaţu a fost Director al Campusului European de Patrimoniu de la Suceviţa (1997), Membru în colectivul redacţional al "CYBERGEO - Revue Européenne de Geographie" şi unul dintre responsabilii cu secţiunea "Réseaux et Interaction spatiale" din cadrul revistei în perioada 1997-2002.

Membru fondator al Fundaţiei Academice pentru studii Socio-Economice (ESOP), Membru fondator al Centrului Universitar de Cercetare în Geografie Umană şi Amenajarea Teritoriului (CUGUAT) din 2001.

Membru al Societăţii de Geografie din România şi al membru al Filialei Iaşi a Societăţii Române de Geografie (din 1991) şi membru în Biroul executiv al acesteia (din iunie 2003). Membru al Asociaţiei Profesionale a Geografilor din România, din 2010 - corespondent pentru România a revistei Bibliographie Geographique Internationale - membru în Comitetul ştiinţific al revistei "ESSACHESS" (Études Scientifiques Spécialisées Appliquées aux Complexités Humaines, Économiques, Sociales et Symboliques) - membru în echipa editorială a "The Romanian Journal of Research in Human Geography" - membru în comitetul ştiinţific al "Revistei Române de Geografie politică" - membru în Comitetul redacţional al revistei Revue Roumaine de Géographie" - membru în Comitetul editorial şi ştiinţific al revistei "GeoJurnal of Tourism and Geosites"

A efectuat expertiză ştiinţifică pentru Consiliul Judeţean Iaşi, Consiliul Judeţean Botoşani, Consiliul Judeţean Suceava sau Agenţia de dezvoltare Nord-Est.

În 1988 a urmat un stagiu la Universitatea "Marie Curie" din Lublin (Polonia) pentru îmbunătăţirea experienţei profesionale, iar în anul 1993, un stagiu de 4 luni în cadrul Laboratorului de Analiză Spaţială "Raoul Blanchard" al Universităţii "Sophia Antipolis" din Nice (Franţa) pentru un "mise à niveau", cu o bursă finanţată de programul european TEMPUS.
 
A beneficiat de o bursă guvernamentală franceză de 5 luni în cadrul Laboratorului de Analiză Spaţială "Raoul Blanchard" al Universităţii "Sophia Antipolis" din Nice (Franţa) pentru iniţierea în domeniul geografiei cantitative cu aplicaţii la geografia umană, iar în 1997 un stagiu de 2 luni în cadrul Universităţii Paris IV – Sorbonne, pentru o documentare aprofundată în domeniul geopoliticii internaţionale, precum şi la Institutul de Geografie al Universităţii din Lausanne (Elveţia), pentru realizarea unui contract de cercetare interuniversitară.

Organizator al unor manifestări ştiinţifice interne sau internaţionale:
- preşedinte al Comitetului de organizare al Seminarului Geografic internaţional Dimitre Cantemir în cadrul Departamentului de Geografie al Univeristăţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi
- membru în Comitetul de organizare şi în Comitetul ştiinţific al Conferinţei Jean Monnet pentru tineri cercetatori, Centrul de Studii Europene, UAIC

«Inapoi«

COMENTARII

 1. d. nicorici
  2013-03-02 19:13
  Raspunde
  1.miorcani

  Iteresant, nimeni nu spune, ...... multe, foarte multe personalitati s-au nascut si s-au format la Miorcani..... nimeni nu aminteste de ele... au ajuns ”oameni” ......poate se trage de la locul de pe malul Prutului, de la oamenii simpli, cu mult bun simt, poate invatatorii si profesori (ore mai sunt printre noi)au avut un rol in formare lor....cine mai stie de Delibas care acum este o somitate in domeniul chimiei in Canada.... Delia Dumitras cercetator la institutul de Geologie, Monica Butnariu biocimist la universitatea din Timisoara, Marius Adascalitei, copii simpli care au munit mult si au ajuns „OAMENI„ isi mai aminteste cineva de ei? ei isi mai amintesc de Miorcani? viata duce la departarii si puntile dispar

 2. d. nicorici
  2013-03-02 19:15
  Raspunde
  2.miorcani

  Iteresant, nimeni nu spune, ...... multe, foarte multe personalitati s-au nascut si s-au format la Miorcani..... nimeni nu aminteste de ele... au ajuns ”oameni” ......poate se trage de la locul de pe malul Prutului, de la oamenii simpli, cu mult bun simt, poate invatatorii si profesori (ore mai sunt printre noi) au avut un rol in formare lor....cine mai stie de Delibas care acum este o somitate in domeniul chimiei in Canada.... Delia Dumitras cercetator la institutul de Geologie, Monica Butnariu biocimist la universitatea din Timisoara, Marius Adascalitei, copii simpli care au muncit mult si au ajuns „OAMENI„ isi mai aminteste cineva de ei? ei isi mai amintesc de Miorcani? viata duce la departarii si puntile dispar

 3. ursu tatiana
  2013-08-16 15:40
  Raspunde
  3.

  S-au nascut in Miorcani,si post-mortem Colonel URSU GHEORGE ,oare cei ce l-au iubit ,si-l mai amintesc?

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.