COMUNICAT APIA: In atentia fermierilor botosaneni!

COMUNICAT APIA: In atentia fermierilor botosaneni! Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Centrul judetean BOTOSANI, informeaza ca in perioada 1 martie – 25 martie 2013,in cadrul Campaniei de depunere a cererilor pe unitatea de suprafata SAPS 2013, fermierii botosaneni au depus 10.334 de cereri pentru o suprafata totala de 32.471 hectare,ceea ce  reprezinta 66 %  fata de cererile programate pentru aceasta...

»Citeste tot articolul

Stiri

Tabără: România nu riscă o criză alimentară, 2011 va fi un an agricol bun

Autor:  
Publicat: 19-06-2011
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (2779)  

Tabără: România nu riscă o criză alimentară, 2011 va fi un an agricol bun

Ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a declarat luni, la The Money Channel, că România nu riscă o criză alimentară, producţia agricolă din 2011 anunţându-se a fi una foarte bună, şi că nu există temeri privind influenţa pe care vremea o va avea asupra culturilor.

"Până la această dată nu au fost probleme deosebite din punct de vedere climatic. S-au cultivat peste două milioane de hectare în plus faţă de de anul trecut, iar până în prezent, culturile de toamnă arată foarte bine", a spus Tabără, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, România nu poate intra într-o criză alimentară, "pentru că are totul făcut la această dată bine".

"România nu poate intra într-o criză alimentară, pentru că are totul făcut la această dată bine, şi asta e meritul agricultorilor. E meritul APIA, că a dat banii la timp, e meritul băncilor, că au reluat o relaţie bună cu agricultorii, este meritul unei pieţe pe care am apărat-o(...)Unii producători trebuie să aibă o responsabilitate mai mare faţă de ceea ce înseamnă producţia internă şi piaţa internă, inclusiv modul în care îşi livrează producţia, pentru că sunt dintre ei care livrează la negru. Şi asta e o problemă valabilă şi pentru unii din FNPAR", a precizat ministrul agriculturii.

Tabără crede că "2011 va fi un an agricol bun pentru România".

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a avertizat că în perioada următoare produsele alimentare se vor scumpi din cauza condiţiilor meteo, dar şi pentru că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu are nicio politică de susţinere a sectorului.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de FNPAR, datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu circa 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei etc) sunt întârziate, "şi clar producţiile vor fi mai mici".

"După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional. Ministrul agriculturii declara că România nu va intra în criză alimentară, pentru că are potenţial, însă potenţialul trebuie şi valorificat, prin politici coerente, ceea ce la ora actuală lipseşte cu desăvârşire României", a declarat preşedintele FNPAR Viorel Matei.

FNPAR cere conducerii Ministerului Agriculturii să revină la scopul pentru care a fost înfiinţată instituţia, şi anume acela de a întocmi strategiile şi politicile agricole ale României, "astfel încât mâncarea să nu devină un lux pentru români".
 

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.