Pompieri dorohoieni la "10 pentru Romania"!

Pompieri dorohoieni la Romania ii cinsteste, iar cei carora le-au salvat vietile le vor fi vesnic recunoscatori. Patru pompieri din cadrul Detasamentului Dorohoi, angajati care la inundatiile din vara anului 2010 si-au pierdut propriile case in timp ce se aflau la datorie, au fost nominalizati pentru un premiu in cadrul Galei "10 pentru Romania", care s-a desfasurat miercuri seara, la Ateneul...

»Citeste tot articolul

Unteni: Incatusat dupa ce a incercat sa il bata pe politistul din comuna!

Scandal in centrul satului! În ziua de 18.06.2011, în jurul orei 15.30, D. Gheorghe, de 43 de ani, din comuna Unţeni, judeţul Botoşani, în timp ce se afla în centrul localităţii Unţeni, fiind într-o stare vădită de ebrietate şi tulburând ordinea şi liniştea publică, a adresat cuvinte şi expresii jignitoare...

»Citeste tot articolul

Personalitati

Mihai Eminescu

Autor: Doru P 
Publicat: 12-05-2010
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (3297)  

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu

(născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani  sau Ipoteşti - d. 15 iunie  1889, Bucureşti) a fost un poet, prozator  şi jurnalist  român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Receptiv la marile romantisme europene de secol XVIII şi XIX, poetul şi-a asimilat viziunile poetice occidentale, creaţia sa aparţinând unui romantism târziu.

Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator.

A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele  poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902.

Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889  la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. Î

n data de 15 iunie  1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

«Inapoi«