COMUNICAT APIA privind COTA de lapte!

COMUNICAT APIA privind COTA de lapte!  Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Centrul Judetean Botosani, informeaza operatorii care achizitioneaza lapte, precum si producatorii detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe ca, incepand cu 1 aprilie 2013, trebuie sa depuna...

»Citeste tot articolul

Stiri

Cardurile cu cip pentru transportul rutier: Vezi ce spun pensionarii si transportatorii din Botosani!

Autor:  
Publicat: 20-01-2011
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (2963)  

Cardurile cu cip pentru transportul rutier: Vezi ce spun pensionarii si transportatorii din Botosani!
Gheorghe Viziteu, pensionar din Botosani

Batranii care doresc sa calatoreasca vor fi "dotati" cu carduri cu cip, iar transportatorii sunt obligati sa echipeze masinile cu cititoare de carduri, cu posibilitatea de a transmite datele online.

Ministerul Transporturilor a anuntat ca pensionarii şi veteranii de razboi vor primi, pana la finele anului, legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru calatoriile rutiere judetene şi interjudetene, iar firmele de transport vor fi obligate sa echipeze vehiculele cu cititoare de carduri.


"Probabil are cineva vreo afacere si mai are pe stoc astfel de cititoare de carduri si nu are unde sa le dea!"

Daca parerile pensionarilor sunt impartite, unii spunand ca astfel nu vor mai fi la mana transportatorilor, in timp ce altii nu cred ca era nevoie de o asemenea masura, avand in vedere saracia in care se zbat batranii, reprezentantii firmelor de transport sunt indignati de decizia Ministerului Transporturilor.

"Ceea ce vor sa faca cei de la Ministerul Trasporturilor dovedeste ca au "specialisti". Este o cheltuiala in plus pe care noi nu avem cum sa o facem, cu acele cititoare de carduri pe care trebuie sa le montam. De unde bani? Noi si asa ne zbatem in datorii, firmele de leasing sunt pe capul nostru, avem datorii la stat, toamna acestui an va veni cu acea obligativitate a montarii anveleopelor de iarna. De unde sa mai scoatem bani? Introducerea acestor carduri cu cip, in locul tichetelor de calatorie, este o aberatie, este o gaselnita, probabil are cineva vreo afacere si mai are pe stoc astfel de cititoare de carduri si nu are unde sa le dea", a Viorel Grigoras, administratorul unei firme de trasport din Botosani.

Grigoras este de parere ca o solutie mai potrivita ar fi fost ca banii sa fi fost dati direct beneficiarilor, iar acestia sa isi achite singuri contravaloarea calatoriilor.

"De ce nu da banii direct la oameni, in locul tichetelor de calatorie, si ei astfel pot sa calatoreasca unde vor ei, fara a ne mai chinui noi sa ne recuperam banii de la stat? Noi nici pana la aceasta ora nu am recuperat de la stat banii pe 2010", a declarat Viorel Grigoras."De ce sa ne dea carduri? Sa ne modernizam, cand noi nu avem ce pune mancare pe masa?"

De partea cealalata, pensionarii spun ca astfel s-ar evita situatiile in care, chiar daca aveau tichete de calatorie, nu beneficiau de ele pentru ca transportatorii nu le acceptau.

"Cred ca aceste carduri ar fi binevenite, pentru noi care suntem beneficiari. Tichetele le mai pierzi, ba nu stii sa le completezi. Asa stii ca ai cardul si ai o singura grija. Nu stiu insa in ce masura vor accepta transportatorii. Pentru ca, din cate stiu eu, nu si-au primit toti banii de la stat si asta ne dezavantajeaza si pe noi. Eu a trebuit sa fac anul trecut mai multe drumuri la spital, la Iasi, insa a trebuit sa scot bani din buzunar, desi aveam tichete de calatorie gratuite. Transportatorii nu au vrut sa le primeasca, pentru ca a spus ca statul nu le-a dat banii", a spus Gheorghe Viziteu, un pensionar din Botosani.

Nu de aceeasi parere a fost o batranica, aceasta spunand ca pare a fi vorba de inca o afacere pe spinarea pensionarilor, in conditiile in care acestia abia au ce manca.

"Nu sunt de acord cu aceste carduri, sa ramana in continuare tichetele. Carduri ne trebuie noua acuma, cand suntem vai de capul nostru, cu pensiile de mizerie pe care le avem? Vor sa se imbogateasca unii pe suferinta noastra. De ce sa ne dea carduri? Sa ne modernizam, cand noi nu avem ce pune mancare pe masa?", a spus Rodica Barbu, o alta pensionara din Botosani.

"Cardul are valabilitatea de un an şi va stoca în memorie numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, numărul de călătorii efectuate şi contravaloarea acestora. Cardul se reînnoieşte anual cu condiţia predării către emitent a celui deţinut", se arată într-un proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.


Cine beneficiaza de cardurile de calatorie!

Beneficiarii cardurilor sunt pensionarii, veteranii de război şi văduvele de război care au dreptul la şase călătorii simple pe an cu o reducere de 50%. Cardurile vor fi folosite atât la urcarea, cât şi la coborârea din vehicul, iar şoferii vor avea dreptul şi obligaţia de a verifica dacă utilizatorul cardului este şi beneficiarul acestuia. Utilizarea cardurilor de catre alte persoane decât beneficiarii va fi sancţionată cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

La începutul lunii decembrie, ministrul Transporturilor Anca Boagiu, a declarat că instituţia pe care o conduce lucrează la un proiect prin care categoriile defavorizate, beneficiare de reduceri la biletele de transport, vor deconta contravaloarea tichetelor personal, nu prin operatorii de transport, cum se întâmplă acum.

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor avea în luna decembrie datorii de 160 milioane lei către firmele de transport de persoane, reprezentând sume restante la compensaţiile care se acordă în preţul biletelor pentru categoriile defavorizate.

Material realizat de www.stiri.botosani.ro

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.