IOAN D. ADUMITRACESEI, un botosanean din Rachiti, in Scoala romaneasca de Economie

IOAN D. ADUMITRACESEI, un botosanean din Rachiti, in Scoala romaneasca de Economie

Este profesor universitar doctor. S-a născut pe 17 iunie 1930, in localitatea Răchiţi, judeţul Botoşani. Ioan D. Adumitrăcesei este, la 80 de ani, unul dintre cei mai respectaţi profesori, dar mai ales un botoşănean care face cinste locurilor care l-au plămădit.

A făcut clasele primare in satul natal, apoi se înscrie la Liceul...

»Citeste tot articolul

COMUNICAT NOVA APASERV: Veste buna pentru locuitorii din Trusesti!

Cei aproape 6.000 de locuitori ai comunei Trușești vor beneficia de extinderea intervalului orar în care pot folosi apă de la robinete, în urma unor investiții pe sistemul de transport.

Comuna aflată la 30 de kilometri de municipiul Botoșani are în prezent un program de alimentare cu apă cuprins între...

»Citeste tot articolul

Personalitati

VIORICA VATAMANU, din Sulita-Botosani, profesoara de Vorbire!

Autor:  
Publicat: 18-01-2011
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (1)   Vizualizari (6366)  

VIORICA VATAMANU, din Sulita-Botosani, profesoara de Vorbire!

La inceput a fost Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Cata iubire intr-un Cuvant intrupat in Om, dar mai ales cata jertfelnica umilinta ii trebuie Omului pentru a se supune – si nu suprapune! – Cuvantului!

Viorica Vatamanu-Matei este profesoara de Vorbire! De Vorbire scenica. Ea da sens fiecarui Cuvant, pentru ca apoi oamenii, actorii plecati pe scenele lumii sa dea ei insisi alte sensuri si trairi cuvintelor lor.

Nascuta pe 27 martie 1964, la Sulita, judetul Botosani, Viorica Vatamanu pare sa fi adunat in priviri toata energia locurilor natale. E sigura ca Dumnezeu era acolo, in satul ei, atunci cand mama a daruit-o lumii pamantesti.

"Eu m-am nascut in Sulita. Aici s-a nascut si Parintele Ilie Cleopa. Familia parintelui era buna prietena cu bunicul meu, care era un om foarte credincios. Bunicul meu mergea des la Sulita, noi locuiam in Lunca. Cred ca de acolo a inceput totul, din pamantul acela. Dumnezeu era acolo, cand am venit pe lume Dumnezeu era acolo", marturiseste cu emotie actrita, intr-o emisiune a televiziunii nationale, "Chip si asemanare".


"Doamne, nu ma lasa sa urc pe scena si sa fac prostii!"
 
Este actrita, cadru universitar la Universitatea de Teatru si Cinematografie Bucuresti, unde preda Vorbire scenica. A absolvit in 1991 Academia de Teatru si Film, sectia Actorie, la clasa prof. Sanda Manu, obtinand apoi Doctoratul in Artele Spectacolului/Teatru. A realizat si interpretat numeroase spectacole de tip one man show, a jucat in filme si spectacole de teatru memorabile.

Botosanenii au admirat-o in urma cu multi ani la Ipotesti, unde Viorica Vatamanu a sustinut momente de o incredibila emotivitate si autenticitate artistica, sub un bine conturat si asumat fior crestin.

De unde aceasta imensa bucurie a vietii? Cine a zamislit in sufletul unei botosanence, a unei actrite, o atat de clara bucurie a trairii crestine?

"Cand am terminat facultatea simteam ca sunt atrasa si mai mult catre partea spirituala a vietii, legatura noastra si mai puternica cu Dumnezeu. Ce ma fac?, imi tot spuneam. Pentru ce am facut scoala asta? Am mers la un calugar si i-am spus: am terminat Actoria. Pe timpul ala, eram foarte putini oameni din judetul Botosani care reusisera la Actorie. Era Cotescu, erau fratii Tapalaga si Malaimare. Ce facem e cu voia lui Dumnezeu, mi-a spus calugarul. Totul e ca ceea ce faceti sa fie in Adevar facut. Sa nu smintesti pe altii cu ceea ce faci. Nu stiam multe, dar m-am rugat. Doamne, nu ma lasa sa urc pe scena si sa fac prostii", povesteste actrita in interviul televizat.

Si asa a fost. Chiar daca nu a devenit o vedeta adulata, cunoscuta, solicitata. Viorica Vatamanu nu profeseaza, spune lumea. Dar Viorica Vatamanu traieste. Prin Cuvantul pe care il preda studentilor sai, prin bucuria imprastiata in inimile oamenilor simpli.

"Am avut un concert la Mila 23. Eram in vacanta cu sotul meu, Alexandru Matei, repetam pentru un concert si am zis: Hai sa facem un concert. Au venit asistenta medicala, invatatorul, tanti Geta, un catel, femeia care aduce laptele… A fost un concert extraordinar! Am fost atat de fericiti, mai mare bucurie nu se putea pentru acei oameni! Asta mi-a dat Dumnezeu. Nu mi-as dori mai mult de atat. Ma bazez pe ideea ca omul este unic si acea individualitate nu poate ajunge la performanta maxima decat prin intelegere individuala si unica", spune actrita.

Minunile: Mama si copilul!


Dincolo de profesie, Viorica Vatamanu este o fiica, mama, sotie care se raporteaza in primul rand la Dumnezeu. Actrita nascuta in satucul Botosanilor recunoaste .... articol complet pe www.stiri.botosani.ro

«Inapoi«

COMENTARII

  1. jeni purusniuc
    2012-04-25 14:06
    Raspunde
    1.

    si eu sunt din sulita dracsani ma mindresc cu dv tata se numeste jan purusniuc porecla polonic multa bafta eugenia spania zaragoza

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.