MIHAI MAXIM, un Vornicenean: "Daca ar fi sa-mi reiau viata de la capat, as alege fara cea mai mica ezitare acelasi drum"

MIHAI MAXIM, un Vornicenean:

"A imbatrani frumos inseamna, mai ales, a-ti gestiona cat mai inteligent mostenirea pe care o vei lasa in urma" (Mihai Maxim).

Mihai Maxim s-a nascut pe 9 noiembrie 1943, in comuna Vorniceni, judetul Botosani. "Datorez totul acestui popor si acestei tari. Nu sunt vorbe mari, ci este porunca marilor personalitati...

»Citeste tot articolul

Concerte gratuite sustinute in judet de Orchestra Rapsozii Botosanilor!

Concerte gratuite sustinute in judet de Orchestra Rapsozii Botosanilor! Vicepresedintele Consiliului Judetean, Catalina Lupascu, a propus presedintelui CJ, care a si acceptat, ca Orchestra Populara Rapsozii Botosanilor sa sustina, incepand cu luna iulie, concerte gratuite in judet, fiind vorba despre o stategie de marketing pentru atragerea botosanenilor la urmatoarele spectacole ale Orchestrei condusa de Ioan Cobala.

"Ne propunem ca din luna...

»Citeste tot articolul

Personalitati

IOAN CAPROŞU - Un botoşănean din Mitoc face istorie la Iaşi!

Autor:  
Publicat: 04-01-2011
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (6291)  

IOAN CAPROŞU - Un botoşănean din Mitoc face istorie la Iaşi!

Un botoşănean se bucură de o neasemuită cinste într-unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară. Perseverenţa şi seriozitatea profesională, rigoarea ştiinţifică şi o incontestabilă moralitate i-au adus profesorului Ioan Caproşu recunoaşterea şi – de ce nu – supremaţia în profesie, nu numai din partea colegilor de universitate din Iaşi, ci şi a unor reputaţi istorici ai Europei. 

Mai mult, Ioan Caproşu are o contribuţie incontestabilă în cercetările privind istoria oraşului Iaşi, botoşăneanul fiind cel care a realizat, cu o minuţioasă şi aproape incredibilă răbdare, harta primei vetre a oraşului moldav la data primei atestări, în anul 1408.

La sfârşitul anului 2010, un consilier local ieşean a propus acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Iaşi lui Ioan Caproşu, pentru cei 40 de ani de cercetare ştiinţifică neîntreruptă. Propunerea va fi discutată în Consiliul Local Iaşi în prima şedinţă a anului 2011. Ioan Caproșu este născut pe 26 august 1934, în comuna Mitoc, din județul Botoşani. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iasi), pentru a trece apoi in învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. De asemenea, a devenit specialist în istorie economică.

În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza "Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea".

În anul 1975 a fost distins cu Premiul "Nicolae Bălcescu" al Academiei Române. A fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica.

În anul 1990, Academia Romnână îi acordă Premiul "B.P. Hașdeu" pentru volumul I din "Monumenta linguae dacoromonorum. Biblia 1688", Pars I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Ioan Caproşu publică numeroase lucrări ştiinţifice, printre care amintim "Iașii vechilor zidiri. Până la 1821" (Ed. Junimea, Iași, 1974; ed. a II-a, Iași, 2007) - în colaborare cu Dan Bădărău, "O istorie a Moldovei prin relațiile de credit. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea" (Ed.Universității "Al.I.Cuza", Iași, 1989), "Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790)" - 10 vol. (Ed. Dosoftei, Iași, 1999-2008), precum şi mai multe volume din seria A, Moldova a colecției "Documenta Romaniae Historica".

În anul 2002 apare lucrarea "In honorem Ioan Caprosu. Studii de istorie". Cartea este o culegere de studii oferite in semn de omagiu profesorului Ioan Caprosu. Colegii profesorului (de la Atena, Bucuresti, Chisinau si Iasi) reliefeaza directiile de cercetare pe care savantul iesean le-a initiat: editarea izvoarelor istoriei medievale, istoria economica, istoria urbana si istoria artei. 

...material complet pe www.stiri.botosani.ro ...
 

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.