CORNELIU IAŢU, din Miorcani : "Mă gândesc la Iorga, la Eminescu, conjudeţenii mei. Simt că sunt la mine acasă"

CORNELIU IAŢU, din Miorcani :

Corneliu Iaţu, născut pe 9 decembrie 1964 la Miorcani, judeţul Botoşani, este unul dintre miile de absolvenţi pe care Colegiul Naţional "A.T.Laurian" i-a "predat" universităţilor ţării, şi nu numai, şi care face cinste şcolii botoşănene.

Drumul lui Corneliu Iaţu a început la Universitatea...

»Citeste tot articolul

Stare tensionata in randul parintilor din Candesti, din cauza comasarii scolilor!

La Inspectoratul Scolar Judetean au ajuns doua memorii din partea parintilor ai caror copii vor trebui sa faca naveta incepand cu acest an scolar, pe o distanta de 5 kilometri, pana la scoala din centrul comunei Candesti. Parintii sunt nemultumiti, desi reprezentantii ISJ spun ca s-a pus la dispozitie si un microbuz pentru naveta copiilor, intrucat nu este normal...

»Citeste tot articolul

Personalitati

IOAN CAPROŞU - Un botoşănean din Mitoc face istorie la Iaşi!

Autor:  
Publicat: 04-01-2011
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (6212)  

IOAN CAPROŞU - Un botoşănean din Mitoc face istorie la Iaşi!

Un botoşănean se bucură de o neasemuită cinste într-unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară. Perseverenţa şi seriozitatea profesională, rigoarea ştiinţifică şi o incontestabilă moralitate i-au adus profesorului Ioan Caproşu recunoaşterea şi – de ce nu – supremaţia în profesie, nu numai din partea colegilor de universitate din Iaşi, ci şi a unor reputaţi istorici ai Europei. 

Mai mult, Ioan Caproşu are o contribuţie incontestabilă în cercetările privind istoria oraşului Iaşi, botoşăneanul fiind cel care a realizat, cu o minuţioasă şi aproape incredibilă răbdare, harta primei vetre a oraşului moldav la data primei atestări, în anul 1408.

La sfârşitul anului 2010, un consilier local ieşean a propus acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Iaşi lui Ioan Caproşu, pentru cei 40 de ani de cercetare ştiinţifică neîntreruptă. Propunerea va fi discutată în Consiliul Local Iaşi în prima şedinţă a anului 2011. Ioan Caproșu este născut pe 26 august 1934, în comuna Mitoc, din județul Botoşani. A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul Xenopol din Iasi), pentru a trece apoi in învățământul superior, astăzi având gradul de profesor universitar. De asemenea, a devenit specialist în istorie economică.

În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza "Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea".

În anul 1975 a fost distins cu Premiul "Nicolae Bălcescu" al Academiei Române. A fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica.

În anul 1990, Academia Romnână îi acordă Premiul "B.P. Hașdeu" pentru volumul I din "Monumenta linguae dacoromonorum. Biblia 1688", Pars I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Ioan Caproşu publică numeroase lucrări ştiinţifice, printre care amintim "Iașii vechilor zidiri. Până la 1821" (Ed. Junimea, Iași, 1974; ed. a II-a, Iași, 2007) - în colaborare cu Dan Bădărău, "O istorie a Moldovei prin relațiile de credit. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea" (Ed.Universității "Al.I.Cuza", Iași, 1989), "Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790)" - 10 vol. (Ed. Dosoftei, Iași, 1999-2008), precum şi mai multe volume din seria A, Moldova a colecției "Documenta Romaniae Historica".

În anul 2002 apare lucrarea "In honorem Ioan Caprosu. Studii de istorie". Cartea este o culegere de studii oferite in semn de omagiu profesorului Ioan Caprosu. Colegii profesorului (de la Atena, Bucuresti, Chisinau si Iasi) reliefeaza directiile de cercetare pe care savantul iesean le-a initiat: editarea izvoarelor istoriei medievale, istoria economica, istoria urbana si istoria artei. 

...material complet pe www.stiri.botosani.ro ...
 

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.