Alexandru Graur

Alexandru Graur Alexandru Graur (n. 9 iulie 1900, Botoşani - d. 9 iulie 1988) este o figură marcantă a lingvisticii româneşti, savant român de origine evreiască (Alter Braurer).

»Citeste tot articolul

Moldovenii beau cu 20% mai mult rachiu "de cand cu criza"

Moldovenii beau cu 20% mai mult rachiu

In ultimele 12 luni, cantitatile de alcool consumate de populatia din nord-estul tarii au urcat cu 20%, ceea ce inseamna ca moldovenii "au dat pe gat" nu mai putin de 137.200 de butoaie de vin, 96.000 de butoaie de bere si 12.700 de butoaie de tuica si rachiu de 500 de litri.

In medie, lunar, populatia Regiunii de Nord-Est a consumat 2,85...

»Citeste tot articolul

Evenimente Culturale

Colindatori din Cotusca la Gradinita 5 Botosani

Autor:  
Publicat: 29-12-2010
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (4894)  

Colindatori din Cotusca la Gradinita 5 Botosani

La români, sărbătorile de iarnă, îndeosebi cele de Crăciun, sunt adevarate sărbători de suflet. Amintirile copilăriei ce ne revin puternic în minte şi suflet, zăpezile bogate şi prevestitoare de rod îmbelşugat, colindele şi clinchetele de clopoţei, mirosul proaspăt de brad, dar şi de cozonaci, nerăbdarea aşteptării darurilor sub pomul de iarnă, toate creează o atmosferă de basm, linişte sufletească şi iubire.

De o astfel de sărbătoare de suflet au avut parte copiii de la Grad. nr. 5 Botoşani. Cete de colindători de la Grupul Şcolar Coţuşca, costumaţi tradiţional, însoţiţi de cadrele didactice Arotăriţei Oana, Holoc Viorel, Belehuzi Viorela, au trăit împreună cu preşcolarii şi cadrele didactice, Miron Nela, Sandu Nicoleta de la Grădiniţa nr. 5 Botoşani, şi copiii cu CES de la CSEI Botoşani, prof. Miron Ioan, emoţiile sărbătorilor de iarnă româneşti.

La sate indeosebi sunt pastrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului. Pe langă colindele religioase Steaua sus răsare, Bună dimineaţa la Moş Ajun, O, ce veste minunată!, elevii au prezentat şi vechi colinde laice cum sunt Capra, Ursul, Căiutii. Acestea au fost în fapt, jocuri cu măşti şi costumaţii speciale confectionate de mesteri locali şi care ironizeaza personajele negative ale lumii satului. Colindatorii au fost asteptati de preşcolari cu covrigi, fructe, nuci, colacei, dulciuri.

Scopul acestui proiect este insuşirea de către copii a unor cunoştinţe despre sărbătorile de iarnă, dar si păstrarea unor tradiţii şi obiceiuri de sărbători.Implicarea în acest proiect le dă ocazia copiilor să-şi consolideze unele cunoştinţe despre Sărbătorile de iarnă, despre tradiţiile şi obiceiurile româneşti  pe care le ştim de la strămoşii noştri, din dorinţa de a păstra vie frumuseţea şi prospeţimea lor. Atunci când cu eforturi materiale minime, dar cu multă iubire se poate pune un mic stâlp de rezistenţă la întărirea încrederii în ceilalţi, nici un sacrificiu nu este prea mare.

"Pornind de la aceste gânduri, am hotărât împreună cu copiii şi părinţii să desfăşurăm acest proiect, Sărbători de iarna. Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou", spune prof. Miron Nela , de la Grădiniţa nr. 5 Botoşani.
 

www.stiri.botosani.ro

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.