COMUNICAT DE PRESĂ - 18.05.2010

COMUNICAT DE PRESĂ - 18.05.2010 Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat luni, 17 mai 2010, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. Astfel, în intervalul 1 martie - 17 mai 2010, au fost depuse 40.375 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 221.692 hectare.

»Citeste tot articolul

Avertizari

Indice de confort termic peste pragul critic

Autor:  
Publicat: 22-07-2010
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (2029)  

Indice de confort termic peste pragul critic

România se confrunta astăzi şi mâine cu temperaturi foarte ridicate, amplificate de un indice de confort termic peste pragul critic. Medicii avertizează că atât sănătatea fizică, cât şi cea psihică, ne sunt puse în pericol în asemenea condiţii meteorologice şi  recomandă adoptarea unor măsuri speciale de protecţie.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că joi şi vineri vremea va fi călduroasă în toată ţara, iar pe arii restrânse temperatura aerului ajunge la valori maxime de până la 35-36 de grade în vestul, sudul şi estul ţării. În zonele de câmpie şi local în restul ţării indicele de confort termic va depăsi, în orele după-amiezelor, pragul critic de 80.

Indicele de confort termic coroborează temperatura aerului cu umiditatea şi astfel temperatura resimţită de corpul uman este mai greu de suportat. Medicii apun că atunci când indicele de confort termic depăşeşte pragul normal este obligatoriu să ne protejăm, informeaza realitatea.net.

Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici (cardiacii, obezii şi diabeticii).

"Principalele simptome care apar din cauza căldurii sunt ameţelile, greţurile, stările de leşin, durerile de cap, bătăi cardiace accelerate, crampele musculare. Primul lucru pe care trebuie să-l facem în momentul în care apar astfel de manifestări legate de expunerea la căldură este odihna într-un loc răcoros şi consumarea unei cantităţi mari de apă sau sucuri de fructe", a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Efectele caniculei nu sunt resimţite doar la nivel fizic. Temperaturile ridicate combinate cu umezeala din aer lasă urme şi asupra stării psihice.

"Din cauza caniculei tot echilibrul interior al individului este dat peste cap. Odată cu instalarea caniculei devenim mai agitaţi, epuizaţi din punct de vedere fizic. Capacitatea de concentrare a fiecăruia se diminuează şi de aici şi o relativă stare de confuzie pe care o resimte individul", a declarat psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Sfaturile medicilor pentru a ne proteja de caniculă

1. Dacă suntem nevoiţi să vă deplasaţi trebuie să purtaţi haine de culoare deschisă, subţiri, din in sau materiale naturale, vaporoase şi ochelari de soare. De asemenea, este bine să se alterneze deplasarea cu repaosul în spaţii dotate cu aer condiţionat.

2. Trebuie să consumaţi lichide fără a aştepta senzaţia de sete. Ar fi bine să beţi un pahar de apă sau suc de fructe la fiecare două ore. Sau iaurt. Un pahar de iaurt este echivalentul unui pahar de apă şi asigură hidratarea. Mai putem bea ceaiuri călduţe din plante de soc, muşeţel sau urzici.

3. Încercaţi să evitaţi să consumaţi băuturi ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare, deoarece sunt diuretice, şi alimente cu un conţinut mare de grăsimi. Mâncaţi fructe şi legume, mai ales pepene, prune şi roşii.

4. Este bine să menţinem închise toate ferestrele casei când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul deschis, iar aerul condiţionat trebuie reglat la o temperatură cu 5 grade sub temperatura ambientală.

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.