COMUNICAT DE PRESA APIA BOTOSANI: In atentia fermierilor care intentioneaza sa acceseze credite

COMUNICAT DE PRESA APIA BOTOSANI: In atentia fermierilor care intentioneaza sa acceseze credite

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor pe suprafaţă care intenţionează să acceseze credite de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia pentru finanţarea activităţilor curente.

Convenţiile au fost încheiate de APIA cu două bănci, Banca...

»Citeste tot articolul

Avertizari

AVERTIZARE: Temperaturi ridicate - disconfort termic, la Botosani si alte 6 judete din tara

Autor:  
Publicat: 19-07-2010
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (2022)  

AVERTIZARE: Temperaturi ridicate - disconfort termic, la Botosani si alte 6 judete din tara

Potrivit atenţionării meteorologice, transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova, în zilele de 18 şi 19 iulie 2010, Indicele de Temperatură – Umezeală (ITU) atinge şi depăşeşte din nou pragul critic de 80 de unităţi în 7 judeţe printre care şi Botoşani. La Botoşani, ITU a depăşit pragul critic de 80 unităţi şi sâmbătă, 17 iulie 2010. 

Pentru a limita efectele caniculei, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ precum şi serviciile publice deconcentrate cu rol de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgenţă au fost avertizate să aplice prevederile Planului de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei, aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

Întrucât sunt prognozate temperaturi în creştere, se impune luarea unor măsuri preventive în vederea limitării producerii unor situaţii de urgenţă, care se pot solda cu pagube materiale importante sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti. În locurile în care vegetaţia este uscată, datorită temperaturilor ridicate sau a secetei, aprinderea focurilor nu este permisă. Se recomandă ca în intervalul orar 14 -20 să nu fie aprins focul în propriile gospodării.
Focul deschis se poate folosi numai în vetrele special amenajate sau la o distanţă de minim 100 de metri de marginea (liziera) pădurii. Se va curăţa vegetaţia din jurul vetrei, iar focul va fi păzit în permanenţă. Copiii vor fi supravegheaţi pentru a nu transporta jar sau alte materiale aprinse în afara vetrei de foc. La plecare focul va fi stins prin stropirea cu apă a jarului până la stingerea totală a acestuia, lucru absolut necesar datorită posibilităţii reaprinderii acestuia la orice adiere de vânt.

Recipientele cu gaze lichefiate (GPL, oxigen etc.) trebuie păstrate astfel încât să fie ferite de acţiunea directă a razelor solare sau stropite periodic cu jeturi de apă, în vederea răcirii lor.

La depozitarea unor materiale uşor inflamabile (furaje, cărbune, rumeguş, bumbac) trebuie avut în vedere faptul că acestea în condiţii specifice de temperatură şi umiditate se pot autoaprinde. De asemenea, pe timpul transportului furajelor cu autovehicule, trebuie să se asigure buna funcţionare a acestora şi dotarea lor cu materiale de stingere.

Administraţiile publice locale au obligaţia să afişeze în locurile des frecventate de cetăţeni regulile şi măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor specifice acestei perioade, să stabilească locurile unde se pot efectua lucrări cu foc deschis şi persoanele desemnate să supravegheze, să interzică utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu, să atenţioneze împreună cu administratorii fondului silvic pe cei care tranzitează pădurea sau desfăşoară activităţi în acest areal asupra consecinţelor pe care le pot avea folosirea focului deschis  sau fumatul în pădure (în pădure focul se va face în locuri special amenajate, iar dacă acestea nu există focul se va face în locuri cât mai îndepărtate de arbori şi vegetaţie; la plecare se va stinge jarul). 
 

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.