COMUNICAT DE PRESĂ - 15.04.2010

COMUNICAT DE PRESĂ - 15.04.2010 Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani informează că de la lansarea campaniei SAPS 2010, au fost depuse 16.663 de cereri pentru suprafața de circa 52.223 ha.

»Citeste tot articolul

Stiri

Ploile au activat alunecările de teren la Văculeşti şi Broscăuţi!

Autor:  
Publicat: 04-07-2010
Video (0)   Foto (0)   Comentarii (0)   Vizualizari (3086)  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a fost sesizat miercuri, 30 iulie 2010, despre faptul că în localităţile Văculeşti şi Broscăuţi ploile au activat alunecările de teren. La faţa locului s-a deplasat o comisie, formată dintr-un angajat I.S.U. Botoşani şi un specialist din cadrul Direcţiei Controlului Calităţii în Construcţii Botoşani.

Constatările la faţa locului nu sunt îmubucurătoare. Astfel, în localitatea Văculeşti, pe Dealul Jităriei s-a produs o alunecare de teren. O locuinţă aflată în zonă a fost grav afectată, motiv pentru care s-a impus evacuarea celor 3 persoane care locuiau în imobil. Pentru a recupera o parte din materialele de construcţie, proprietarii au început să dezmembreze locuinţa.

Alunecarea de teren a produs şi distrugerea drumului sătesc, împrejurare în care trei gospodării au rămas izolate, în sensul că nu pot să se deplaseze cu mijloace auto. În pericol sunt şi locatarii unei alte locuinţe, construită la baza alunecării. Având în vedere situaţia, familia nu va avea voie să înnopteze în casă. Dacă fenomenul se va accentua se impune evacuarea persoanelor.

În localitatea Broscăuţi, pe dealul din spatele grădiniţei, împădurit ca urmare a altei alunecări de teren petrecută în urmă cu aproximativ 25 de ani, s-a activat fenomenul în cursul zilei de 30 iunie 2010. Alunecarea de teren nu a pus în pericol locuinţe (distanţa până la prima casă este de aproximativ 80 m) sau grădiniţa (distanţa până la acest imobil fiind de cca. 50 m).

A fost distrusă o pădurice de foioase, care fusese plantată pentru a opri fenomenul. Alunecarea de teren a fost "bruscă", în urma acesteia rămânând un mal înalt de aproximativ 4,5 m. Pentru reducerea riscului apariţiei unei noi alunecări de teren, autorităţile locale au fost sfătuite să împădurească zona superioară a alunecării cu puieţi de nuc şi salcâm, să dreneze zona de jos a alunecării de teren, pentru a facilita scurgerea apei acumulată din cauza ploilor abundente, apă ce accentuează fenomenul.

Se impune, de asemenea, monitorizarea zonei şi alertarea populaţiei în vederea evacuării, dacă viaţa acestora sau siguranţa locuinţelor vor fi în pericol.

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.