COMUNICAT DE PRESA APIA - 08.07.2010: In atentia apicultorilor !

COMUNICAT DE PRESA APIA - 08.07.2010: In atentia apicultorilor !

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează apicultorii că termenul limită pentru depunerea cererilor de plată pentru acţiunile realizate în acest an este 16 august 2010.

Acţiunile pentru care se acordă sprijin financiar sunt lupta contra varoozei, respectiv cumpărarea de mătci provenite...

»Citeste tot articolul

Avertizari

Prutul, Siretul şi Dunărea, la debite maxime !

Autor:  
Publicat: 28-06-2010
Video (0)   Foto (0)   Comentarii (0)   Vizualizari (2232)  

Directorii Administraţiei Naţionale „Apele Române”, David Csaba, director general şi Ovidiu Gabor, director general adjunct survolează zonele afectate în acest moment, pentru depistarea tuturor secţiunilor critice din bazinele Siret, Prut şi Dunăre, în zona Brăila-Galaţi, împreună cu reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Conform prognozelor hidrometeorologice, precipitaţiile vor fi creştere în bazinele hidrografice Siret şi Prut. În zilele următoare, sunt aşteptate noi creşteri de debite şi de niveluri pe râurile Prut, Siret şi Dunăre. Există în continuare riscuri de viituri rapide, cu formare de torenţi şi scurgeri de pe versanţi. Până în prezent, nu s-au înregistrat breşe în diguri. În toate zonele unde s-au semnalat inflitraţii la diguri sau eroziuni, echipele Apelor Române şi ANIF execută intervenţii prin consolidarea şi supraînălţarea digurilor la lucrările aflate în administrarea fiecărei instituţii.

Prima viitură formată pe râul Prut a fost atenuată prin acumularea Stânca-Costeşti, debitul înregistrat la staţia Rădăuţi-Prut, amonte de acumulare, fiind de 1800 mc/s. In conformitate cu prevederile regulamentului de exploatare Apele Romane si Apele Moldovei au stabilit evacuarea, in aval de acumularea Stanca –Costesti, a unui debit controlat de 400 mc/s, ceea ce inseamna o atenuare maximă a debitului cu 1400 mc/s. În acest moment, a fost acumulat un volum de 125 mil mc de apă, in conditiile in care volumul de rezervă de apă în acumularea Stanca-Costeşti este de 300 mil mc de apă. La această oră, Prutul, la staţia Oroftiana, a atins debitul maxim (vârful maxim al celei de a doua viituri), nivelul fiind cu circa 30 cm mai mult decât la prima viitura formată pe râul Prut, în noaptea de 23 iunie (care a durat până în noaptea de 25 iunie a.c.). Prin propagare, în cursul dimineţii, între orele 00.00-03.00, a doua viitură formată pe râul Prut va ajunge la staţia Rădăuţi-Prut. Specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române”, estimează că râul Prut va avea un nivel cu aproximativ 2 metri mai mic decât cel înregistrat în 2008.

În acest moment, debitul evacuat (controlat) la acumularea Stânca-Costeşti a fost suplimentat până la 618 mc/s. Specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române” reactualizează în permanent calculele pentru a menţine la această valoare debitul evacuat, în funcţie de volumul disponibil pentru atenuare, în limita unui debit maxim de evacuare de 850 mc/s, cu scopul de a menţine în siguranţă digurile din aval. Măsurile dispuse la acumularea Stanca-Costesti permit preluarea unor eventuale viituri pe afluenţii Prutului, atât din România, cât şi din Republica Moldova, ce se prognozează pe sectorul Stânca-Costeşti- Galaţi în următoarele 2-3 zile.

Viitura formată pe râul Trotuş, în noaptea de sâmbătă spre duminică, s-a combinat cu viitura formată pe râul Siret, totalizând un debit de 3300 mc/s. Viitura astfel formată pe râul Siret a fost atenuată prin acumulările de la Călimăneşti şi Movileni, debitul evacuat fiind de 2200-2400 mc/s. În acest fel, s-a reuşit o atenuare cu circa 1000 mc/s, pe râul Siret, iar digul de la Cosmeşti-Vale, rupt în anul 2005, şi refăcut în anii ulteriori, se comportă în condiţii de siguranţă. În acest moment, viitura de pe râul Siret este tranzitată pe sectorul Movileni-Şendreni (la confluenţa cu Dunărea), digurile fiind monitorizate. Echipele Apelor Române, împreună cu cele ale IJSU şi autorităţile locale, execută lucrări de supraînălţare şi consolidare a digurilor. În cursul zilei de astăzi, la staţia Lungoci, de pe râul Siret,, a fost depăşită cota de atenţie, iar, la staţia Şendreni, tot de pe râul Siret, s-a depăşit cota de inundaţie cu 20 cm, datorită nivelelor mari venite de pe Dunăre.

Fluviul Dunărea, la intrarea în ţară, înregistrează astăzi un debitul maxim de 13000 mc/s, debit maxim care se va menţine şi în cursul zilei de mâine, ca urmare a propagării undei de viitură de pe Dunăre care vine din Serbia. Începând de miercuri, debitele pe fluviul Dunărea vor fi în uşoară scădere, situându-se în continuare peste   mediile  multianuale  ale lunilor  iunie  (6400 mc/s)  şi iulie (5350 mc/s).

Pe sectorul Gruia-Calafat, Dunărea înregistrează nivele corespunzătoare fazei III de apărare, zonă îndiguită (echivalent cu depăşirea COTELOR DE PERICOL). Există o gardă de siguranţă la dig de circa 1 metru. De asemenea, pe sectorul Hârşova-Brăila-Galaţi, debitele Dunării sunt în creştere şi vor fi în continuare în creştere, în acest moment, fiind depăşită faza II zonă îndiguită (echivalent cu depăşirea COTELOR DE INUNDAŢIE).  Digurile sunt ţinute sub observaţie şi echipele Apelor Române execută în acest moment intervenţii la diguri pentru menţinerea inflitraţiilor şi protejarea digurilor împotriva valurilor (prin copertarea cu materiale geotextil şi folie absorbantă). Echipele Apelor Române prezente la faţa locului au solicitat suplimentarea materialelor de intervenţie, pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor în zona Brăila-Galaţi, acordând sprijin echipelor de la ANIF. Materialele de intervenţie au fost furnizate de Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa.

Având în vedere posibilitatea apariţiei de viituri rapide, Administraţia Naţională „Apele Române”  reia recomandările adresate populaţiei să evite trecerea râurilor prin vaduri, pe poduri şi punţi suspendate, precum şi retragerea utilajelor folosite pentru diverse lucrări agricole, piscicole sau de păstorit.  

Din cauza evenimentelor de la Dunăre generate de creşterile de debite şi niveluri, precum şi evenimentele înregistrate în celelalte bazine, o parte însemnată din acţiunile preconizate a fi organizate cu prilejul Zilei Internaţionale a Dunării ce ar fi fost celebrată mâine, 29 iunie, au fost anulate.

Sursa: Gazeta Fermierului

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.