COMUNICAT DE PRESA APIA BOTOSANI, 18 ianuarie 2011 - ajutoare acordate producatorilor de lapte din zonele defavorizate

COMUNICAT DE PRESA APIA BOTOSANI, 18 ianuarie 2011 - ajutoare acordate producatorilor de lapte din zonele defavorizate

Agentia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Botoşani reaminteşte că termenul limită pentru “Ajutorul specific acordat pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate” şi “Ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole...

»Citeste tot articolul

Meteo

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 01 – 15 Iulie 2010

Autor:  
Publicat: 28-06-2010
Video (0)   Foto (0)   Comentarii (0)   Vizualizari (2214)  

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 17…28 °C mai ridicată cu 1…5°C în raport cu mediile multianuale.

 

Se întrevăd ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale în zonele centrale şi nordice ale ţării, iar în restul teritoriului vor putea fi deficitare.

Starea solului

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Fenomenul de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate respectiv moderată, puternică şi local extremă, se va semnala îndeosebi în sud-estul, sudul şi estul teritoriului agricol.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de maturare şi coacere ale cerealierelor de toamnă vor fi accelerate în cea mai mare parte a zonelor de cultură ale ţării, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din ser, situate peste pragurile biologice critice (30…32°C) de rezistenţă a culturilor prăşitoare, se va putea înregistra fenomenul de răsucire şi ofilire a frunzelor în orele de amiază , îngălbenirea şi uscarea prematură a celor bazale, în special pe suprafeţele agricole afectate de secetă pedologică. Starea de vegetaţie a culturilor semănate în perioada optimă se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol.

Grâul de toamnă, înfiinţat în perioada optimă se va afla predominant în fazele de maturitate ceară şi deplină în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în semănăturile tardive se vor înregistra inflorirea, precum şi maturitatea lapte şi ceară. Local, în jumătatea de sud a ţarii va fi posibilă declanşarea recoltării La orzul de toamnă ajuns la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare, în aproape toate zonele de cultură.

Sub aspect fenologic, cultura de porumb, funcţie de data semănatului va parcurge fazele de dezvoltare a aparatului foliar şi apariţia paniculului în majoritatea regiunilor agricole, iar pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului din jumătatea de sud a ţării, se vor inregistra fazele de înflorire şi mătăsire, îndeosebi la hibrizii timpurii.

Recomandări de specialitate:

-  Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol;

– Efectuarea lucrărilor de întreţinere la prăşitoare (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, fertilizări, tratamente cu insecto-fungicide;

– Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna.

Sursa: Gazeta Fermierului

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.