APIA Botosani: In atentia fermierilor

APIA Botosani: In atentia fermierilor  

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura ( APIA ) – Centrul Judetean Botosani, reaminteste beneficiariilor ca, pana la data de 15 octombrie 2012 inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica.

Potrivit HG nr. 759 / 2010 cu...

»Citeste tot articolul

Stiri

TVA nu poate fi majorată de la 1 iulie

Autor:  
Publicat: 28-06-2010
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (3024)  

TVA nu poate fi majorată de la 1 iulie
foto: Puterea

Taxa pe valoare adăugată (TVA) nu poate fi aplicată de la 1 iulie aşa cum a anunţat Guvernul, respectiv o majorare de la 19 la 24%, pe motiv că această creştere este neconstituţională. Patronatele şi sindicatele afirmă că modificarea oricăror taxe şi impozite trebuie să se facă prin lege organică şi prin modificarea Codului fiscal. Potrivit acestora, măsura în cauză se poate aplica doar de la 1 ianuarie 2011.

Preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri din România, Maria Grapini, a declarat pentru Puterea că majorarea TVA de la 19 la 24% este neconstituţională. "Dacă se respectă legea, nu se poate aplica majorarea TVA de la 1 iulie. Ne-am obişnuit ca premierul să modifice neconstituţional legi organice prin ordonanţă de Guvern. Aşa că ne putem aştepta să se aplice chiar retroactiv, că avem această experienţă", ne-a precizat Grapini.

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat pentru acelasi cotidian că nici din punct de vedere tehnic nu se poate opera această modificare peste noapte. Mai precis, nu pot fi resetate toate casele de marcat până la 1 iulie. "O parte dintre ele se pot reseta, nu toată lumea va intra de la 1 iulie în această TVA. Suntem într-o ţară evazionistă, mulţi nu încasează nici acum TVA, credeţi că se vor conforma acum? Dacă de mâine TVA este 24%, nu pot face decât două chestii, mecanic să transform de la 19 la 24%, deci să adaug cinci procente la preţul de bază, şi a doua soluţie este să dau jos din adaosul comercial şi să las preţul neschimbat", a mai declarat Minea.

El a spus că "fiecare patron de magazin îşi face calculele pentru marfa cumpărată cu TVA de 19%". "Există facturi tăiate cu TVA 19%. Logic ar fi ca o perioadă de timp să fie două TVA-uri, una pe marfa în stoc, care este 19%, şi una pe marfa intrată - de 24%. Şi aici este o chestie idioată, am iaurt 10 borcane cu 19% şi încă 10 borcane cu 24%. Pentru analiza economică este nevoie de 2-3 săptămâni. Aplicarea de mâine este o tâmpenie, în mod normal ar trebui o perioadă de o lună în care să vedem cum se procedează", a mai spus preşedintele Romalimenta.

Preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903), Cezar Corâci, a declarat pentru Puterea că impactul creşterii TVA asupra consumului va fi unul dramatic. "Noi am făcut nişte calcule, iar după acestea, consumul va scădea cu 20-25%, acest lucru fiind de o gravitate extremă". Corâci a arătat că "IMM-urile vor fi cele mai lovite de această măsură". "Vor închide toate activităţile de servicii, agroturism, din cauză că nu vor mai avea clienţi. Va creşte şomajul, vor scădea banii colectaţi la CAS, vor creşte cheltuielile la fondul de şomaj", a mai declarat preşedintele UGIR-1903 pentru Puterea.
 

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.