ALECU IVAN GHILIA, satul Ghilia, comuna Șendriceni, fostul judet Dorohoi: "Daca nu era noroiul, poate ca as fi ramas in satul Ghilia pe vecie!"

ALECU IVAN GHILIA, satul Ghilia, comuna Șendriceni, fostul judet Dorohoi:

Alecu Ivan Ghilia, pe numele sau adevarat Alexandru Ivan, s-a nascut pe 1 martie 1930, in satul Ghilia, comuna Șendriceni, fostul judet Dorohoi.

Este un apreciat scriitor roman, dar si un plastician de marca, calitate care insa, cu timpul, a trecut in plan secund. A scris romane, povestiri și poezii. A urmat cursurile Academiei...

»Citeste tot articolul

Pompierii verifică restaurantele unde se organizează petreceri de Revelion

Peste 30 de restaurante unde vor fi organizate mese festive în noaptea de revelion sunt verificate în aceste zile de inspectorii Serviciului de Prevenire a Incendiilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani.

Acţiunea are ca scop preîntâmpinarea, reducerea sau eliminarea riscurilor de...

»Citeste tot articolul

Evenimente Culturale

Duminica, Podul Radauti Prut - Lipcani a primit numele poetului Grigore Vieru!

Autor:  
Publicat: 28-06-2010
Video (0)   Foto (1)   Comentarii (0)   Vizualizari (3276)  

Duminica, Podul Radauti Prut - Lipcani a primit numele poetului Grigore Vieru!
Grigore Vieru

"Daca visul unora a fost sa ajunga in Cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul", spunea poetul Grigore Vieru. La un an si jumatate de la savarsirea sa din viata pamanteasca, podul care leaga Romania de Republica Moldova, de la Radauti-Prut - Lipcani, a primit numele sau!

Un gest simbolic, insa de o insemnatate spirituala coplesitoare, un simbol care va reuni de-a pururi cele doua tari surori, atat de dragi Poetului.

Duminica, 27 iunie 2010, ora 12.00, Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, in colaborare cu Consiliul Judetean Botosani, a organizat o manifestare dedicata poetului basarabean Grigore Vieru, care a culminat cu conferirea numelui Poetului podului care leaga cele doua maluri ale Prutului, Radauti-Prut - Lipcani, dar si o vizita in localitatea in care s-a nascut Grigore Vieru - Pererita.

"La manifestare au participat reprezentanti ai Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, reprezentanti ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultura, senatori, deputati, autoritati locale si judetene", a precizat prof.dr. Viorel Enea, presedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni. 

Podul de la Radauti Prut - Lipcani a jucat un important rol in istoria Romaniei. Construit in 1937 si aruncat in aer in 1944, de trupele germane, a fost redeschis in anul 2010. La inaugurarea Punctului de trecere a frontierei Radauti Prut - Lipcani au participat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, alaturi de premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.
 

Sursa: www.stiri.botosani.ro

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.