Comunicat de presa APIA - 22.06.2010 : Producatorii agricoli risca sa nu beneficieze de acciza redusa pentru motorina!

Comunicat de presa APIA - 22.06.2010 : Producatorii agricoli risca sa nu beneficieze de acciza redusa pentru motorina! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte producătorilor agricoli că riscă să nu beneficieze de acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură dacă nu depun, până la data de 28 iunie 2010, cererea de acord prealabil pentru finanţarea prin rambursare.

»Citeste tot articolul

Avertizari

Oamenii evacuati din calea apelor, la Cosula, s-au intors la casele lor!

Autor:  
Publicat: 27-06-2010
Video (0)   Foto (0)   Comentarii (0)   Vizualizari (2142)  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a fost sesizat sâmbătă, 26 iunie 2010, puţin după ora 19.00, despre faptul că mai multe gospodării din comuna Coşula sunt inundate. Situaţia a apărut ca urmare a scurgerii apelor de pe versanţi, după ce a plouat fără încetare timp de aproximativ două ore, în zona bazinului Miletin şi a pârâului Horodiuca.

Peste 30 de pompieri, o parte din membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani şi membri ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Coşula au acţionat pentru evacuarea temporară a persoanelor şi animalelor din aproximativ 50 de gospodării din satele Pădureni şi Coşula. Decizia a fost luată având în vedere desfăşurarea rapidă a evenimentelor pentru protejarea populaţiei asi a animalelor de o eventuală creştere a nivelului apei.  Persoanele au fost evacuate pentru scurt timp la rude şi pe locurile predominante.

În ursul nopţii, oamenii au revenit în locuinţe, iar în localitate este asigurata alimentarea cu energie electrică. Apa a intrat doar în două case, stratul fiind de 10 cm. Au fost inundate trei drumuri comunale, pe o distanţă cuprinsă între 600 şi 800 m şi DJ 208 H, Pădureni – Coşula, pe o distanţă de 1,5 km. Au mai fost afectate 10 ha păşune şi 20 ha teren arabil.

Un microbuz cu 6 persoane, printre care şi un copil, care se îndrepta spre Botoşani, a rămas blocat pe DJ 208H din cauza unei defecţiuni tehnice. Cu ajutorul unei autospeciale aparţinând I.S.U. Botoşani autovehiculul a fost scos din zona inundabilă şi tractat până la Primăria din Coşula. După remedierea defecţiunilor microbuzul şi-a continuat cursa.

În zona inundată, pompierii, împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Băluşeni şi Suliţa, au creat mai multe breşe cu ajutorul buldoexcavatoarelor, facilitând astfel evacuarea rapidă a apei. Din gospodării apa a fost evacuată cu motopompele. La ora 23.00, nivelul apei a scăzut simţitor. Pe unele porţiuni de drum şi în curţile unor gospodării aceasta s-a retras în totalitate.

O estimare exactă a pagubelor produse de viitură va fi efectuată de către autorităţile locale în ziua următoare.     

Ploile însemnate cantitativ, care s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, au generat o creştere a râului Prut la intrarea în ţară. La punctul pluviometric Oroftiana, la ora 24.00, Prutul măsura 540 cm, cu 50 cm peste cota de inundaţie. Creşterea nu produce efecte faţă de viitura precedentă. Ca urmare a depăşirii cotei de inundaţie hidrologii au instituit  COD PORTOCALIU de inundaţii pe sectorul Oroftiana – Rădăuţi Prut, pentru localităţile limitrofe râului, respectiv Suharău, Hudeşti, Darabani, Păltiniş, Rădăuţi – Prut.

La Rădăuţi Prut, Prutul măsura 356 cm, cu 54 cm peste cota de atenţie, tendinţa fiind de scădere.

Având în vedere şi faptul că meteorologii au prelungit avertizarea COD GALBEN de ploi până pe 27 iunie 2010, la ora 9.00, măsurile instituite pentru gestionarea inundaţiilor în judeţul Botoşani se menţin până când cotele râului Prut vor scădea sub pragurile de pericol.


Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

 

«Inapoi«

COMENTARII

  1. Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi exprima parerea!

SPUNE-TI OPINIA

caractere ramase.